Относно окачването, понеже съм поразглобявал малко 156ци и 159ки, та няма нищо общо помежду им. Погледни магарето, едното е буквално тенекия спрямо другото, погледни долните носачи и тампоните им, (големия на 156 е по-малък от малкия на 159), погледни горните носачи (конструктивно се различават и с раздвижни втулки а не със скърцащи гумени звездички). Окачването отзад също е с доста по-масивни щанги и тампони. Всички тия неща допринасят за комфорта вътре в купето, като добавим и обезшумяването и нещата стават дори приятни. Пак си вози твърдо и друса, но го няма онова блъскане сякаш ще ти падне таблото всеки момент.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Съвет относно покупка на 159
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Първоначално публикувано от mirchozo Покажи съобщениеОтносно окачването, понеже съм поразглобявал малко 156ци и 159ки, та няма нищо общо помежду им. Погледни магарето, едното е буквално тенекия спрямо другото, погледни долните носачи и тампоните им, (големия на 156 е по-малък от малкия на 159), погледни горните носачи (конструктивно се различават и с раздвижни втулки а не със скърцащи гумени звездички). Окачването отзад също е с доста по-масивни щанги и тампони. Всички тия неща допринасят за комфорта вътре в купето, като добавим и обезшумяването и нещата стават дори приятни. Пак си вози твърдо и друса, но го няма онова блъскане сякаш ще ти падне таблото всеки момент.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Италфен, разбрахме, че твоята е с Арезе.
Виждали сме, карали сме, даже имаме.
Но щом толкова не се сещаш, за кои двигатели говоря, ще ти кажа.
Останалите 15 варианта.
1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon
Comment
-
Според мен една основна грешка при 159 е че няма голям дизелов мотор, разбирайте поне 3.5л, евентуално с Q4. Вярно е че и прилично 2.4 върви добре, но с 3.5 мотор щеше да е чудовище и едва ли някой от собствениците му щеше да се интересува от разхода и килограмите му.Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
Горе главата, нищо че е празна...
Comment
-
И дизел с 4х4 и автомат липсва...
Топ версия липсва, с някой як бензинов мотор, която да се мери с М3ки или поне S4ки... Един осмак с як гърлен звук много щеше да подхожда на тая брутална визия, ама нямаа...
И принципно задното предаване е по-подходящо за такъв размер и клас коли...
Comment
-
Първоначално публикувано от Scrapera Покажи съобщениеИталфен, разбрахме, че твоята е с Арезе.
Виждали сме, карали сме, даже имаме.
Но щом толкова не се сещаш, за кои двигатели говоря, ще ти кажа.
Останалите 15 варианта.
Ако има кандидати с е46 2.8, да заповядат да им връча бинокъла))
Now: 156 2.5 V6 24V
Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.
Comment
-
159 е бедна на разновидности, защото е създадена в едно време, в което марката беше много на кантар дали ще я бъде, а голяма част от парите за разработка са заминали за ново шаси. А предното предаване е доста по-евтино от задното. От цялата история най-тъпото решение е с опелските мотори, но то също е продиктувано от липсата на пари и невъзможността за разработка на съвременен бензинов двигател. Сега нещата са по-добре ама не съвсем, защото заради фиат, джулия ще си остане само седан, без вариант комби, с бензинов агрегат, който изостава значително от конкурентите, но поне е на задно и след 10 години в една друга тема, в един друг раздел, поне това няма да е недостатък.Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02
Comment
-
Първоначално публикувано от mirchozo Покажи съобщениеСпоред мен една основна грешка при 159 е че няма голям дизелов мотор, разбирайте поне 3.5л, евентуално с Q4. Вярно е че и прилично 2.4 върви добре, но с 3.5 мотор щеше да е чудовище и едва ли някой от собствениците му щеше да се интересува от разхода и килограмите му.
За такова нещо си трябват агрегати, които са скъпи, което е несъвместимо със 159.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Стига спорове
Първоначално публикувано от firedragon Покажи съобщение159 е бедна на разновидности, защото е създадена в едно време, в което марката беше много на кантар дали ще я бъде, а голяма част от парите за разработка са заминали за ново шаси. А предното предаване е доста по-евтино от задното. От цялата история най-тъпото решение е с опелските мотори, но то също е продиктувано от липсата на пари и невъзможността за разработка на съвременен бензинов двигател. Сега нещата са по-добре ама не съвсем, защото заради фиат, джулия ще си остане само седан, без вариант комби, с бензинов агрегат, който изостава значително от конкурентите, но поне е на задно и след 10 години в една друга тема, в един друг раздел, поне това няма да е недостатък.
Нещо наистина вярно.
Иначе тази тема отдавна вече не е съвет за покупка,а колко ще се прецакаме с 159. Това го твърдят хора, които нямат 159 и те спорят с каращи и обичащи модела и марката. Що за безсмислица. Вече няколко години.
То не бе BO, то не бе и dhtj. Единият не имал ни 159,ни 156, другият влюбен в 156.
ВО го знаем, за него върхът е 330д или 328,335,540 и т.н., направо не знам как германците не са го извикали за ПР.
На другия пък не му се дават пари за скъпа,невървяща 159-ка.
Хората, които обичат марката, ще си я купят.Ако са нови,защо да не пробват.А не само да плюем.
Колко струва БМВто, да не би да е по-евтино.Е60,Е90 Нито е толкова здраво, отвътре е скръб, а и е банална кола.
Аз не съм притежавал 159 и не мога, а и нямам право да се изказвам за нея- здрава ли е,тежка ли е,бавна ли е, гори ли много.
НА мен ми харесва визията й и колко е стабилна(карал съм 2.2jts, 1.9 120, 1.9 150 и 2.4 ti 310 кс на Ванката-тази доста хора я знаят).Ама да тръгна да се ровя по сайтове за статистика е тъпо и безсмислено-това за dhtj.
БО си е стар хейтър,двоен или троен агент на БМВ,ОПЕЛ,Фиат.Не знам .Той ще си каже.Работи с аргументи, за част,от които аз,а и други от форума, са съгласни.Но за повечето не съм,а и са провокация.
Сега ще ви изложа моят скромен опит с Алфи,БМв-та,аУдита и др. От 10 год.имам АЛФИ .Общо 5 броя.
146 1,4 тс- 6 год., 156 св 1.8тс 8 год.,147 1.9 116 3 год.,147 1.9 150 4год., 156 2.4 150 2год.
Имал съм още 2 Нисана, 2 ОПела, 1 БМВ е36 320 и 1 Фиат и Москвич дори.
За туин спарка:както и дхтж твърди,ако го караш нормално и му сменяш маслото-много е здрав.
1.8 за тези 8 год. и 80 000 км двигателят не е пипан.
Нито дебитомер,нито вариатор,нито глава,нито клапани,нито дори и СВЕЩИ. Последните 2 год,му слагам масло,което струва 5лв литъра.Сменям го на 15 000 км.
Окачването беше разбито като я взех, не го оправих, само веднъж сменях няколко тампона отпред. И сега е разбито,но вози мн.добре за кола, която струваше 1900лв. с еко таксата в началото на 2011. Да,много добре,повтарям, но не на дупки. А и визията й от 97г ме впечтлява още дори.Сравнете с немски курник от 97г.
Хайде някой да си купи през 2010 БМВ на 10 год. за 1900лв и да е в това състояние като моята 156-а.Мога и снимки да покажа.Колата си върви много прилично за 144 кс 290 000км реални, има и газ и всичко е точно!!
1.4 тс беше по-капризен, разваляха се немските му части от периферията-като дебитомер БОШ, бобинки,вариаторът тракаше. НО колата беше карана 18 !!! год. на газ и не си знаеше километрите.Струваше 2008 с газта 3000лв. Аналогични БМВта 8000- 10000 лв.
147 жтд 1.9 116 с чип на 140кс- през 2012г 3800лв всички екстри за модела подгрев и нави дори. Замина съединителят ,дюза ,кабели, изобщо повече ел.проблени, ама колата лепеше погледи и при нормално каране до 120 ми даваше под 5 разход.
147jtdm 1.9 150 чип на 180.Карам я, за 4 год. 0 техн. проблеми по двигателя,само термостат и лагер главина. Върви страхотно,има визия и гори 6/100.
156 2.4 150 седан с доработки кулер,турбина и дюзи 250 к.с. Точно тази кола за 3000лв с тунинга за още 2000 убиваше, не смазваше, БМФ-та по 300 и над 300к.с. 330д, 335 д 325 540 и не знам си какви.М3 от 2003г. 350кс. и тя издъхна. За Ауди не ми се разказва-спреляци. А точно тези конкуренти струваха над 10000 всяка с всички им доработки.
Продадох я,защото съм нервак и тази кола не можеше да се кара бавно. Разход нормален 6-6.5 с натискане 8,макс.9 литра
Сега за 159-не е за гонки(2.4 с 310 кс се усещаше малко по-бавна от 147-ата ми тогава с 140кс,да не говоря за 156 с 2.4 250кс),но вози за класа си мн.хубаво, не като 164 и 166,но те не са й в класа.Има външност,която 12год, след излизането си на пазара те кара да я заглеждаш и е с доста по-здраво окачване има от 147/156. А и има много повече екстри-говоря за TI. Но май най-хубавият двигател е 1750 tbi.
Алфа не е нито най-евтина,нито най-здрава,нито най икономична, но ние,феновете я обичаме,защото е красива,различна, а за тези пари и години коли с толкова екстри,които вървят по този начин(визирам не само 159, а 155,156,147 и др.) няма!!
И така нека в този раздел да коментираме конкретни коли 159,а не статистики,извадки и чух,видях и един мой приятел /съсед има.....
Успех на всички, а на когото не му харесва АЛФА,да не влиза в този форум.
Comment
-
Дълъг пост, не го четох целия, щото е доста объркан, но да взема да разбия още един мит, за "многото екстри" в 159. Гледам доста хора я повтарят тая фраза...
Е какви толкова екстри има? Един подгрев на седалките, дето не подгряваИ темпомат и волан с копчета, дето го имат и 147миците от 2002...
Под екстри разбирам - подгряващ волан, седалки с обдухване, соларен шибидах, кейлес-го, дистроник, хладилна жабка дори...
Comment
-
Еее, повечето необходими си ги има :
Хилл асист, ASR, VDC, електронно Q2, оригинален би-ксенон с авто настройка според теглото в багажника, двузонов/тризонов климатроник, Босе - аудио, мултимедия, хладилна жаПка, темпомат, мултиволан, автозатъмняващо централно огледало, подгрев на огледалата, кожен салон, подгрев на седялки, парктроник с индикация на дисплея, навигация, сензори за дъжд/изпотяване/светлина на предно стъкло, изпрати ме до вкъщи, ел пакет, борд компютър, калорифер и т.н.
Мисля че са достатъчни за нискобюджетен автомобил, сравни с някой немски кош с аналогична година.Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
Горе главата, нищо че е празна...
Comment
-
Първоначално публикувано от mirchozo Покажи съобщениеоригинален би-ксенон с авто настройка според теглото в багажника.Now: 156 2.5 V6 24V
Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.
Comment
Comment